Tutorial SAM Broadcaster

Selamat Datang ke Tutorial SAM Broadcaster

Klik pada gambar untuk kanta pembesar

1) Lihat dalam gambarajah dibawah...Ini adalah front page SAM anda dimana tempat anda untuk mengawal Console/Module SAM.Anda Boleh Lihat Menu2 didalam console ini..Menu ayam penyet tak ada yer!!


2) Untuk Setup SAM Broadcaster tidaklah susah seperti susahnya nak bersunat pada zaman jepun.Ketama kali lihat gambar dibawah Klik pada Config kemudian follow tatacara dalam kotak merah tu...


3)Dah setel kat config tu.... Lihat gambar dibawah ini dgn teliti..iaitu SETUP Encoders kalau tak setup encoders korang tak boleh nak live dj....lihat dan klik kat desktop B .tgk pada module Encoders dibawah...1st klik Menu dan pilih New ataupun terus Klik tanda + kat sebelah menu tu .....Next...


4)Ok..dah klik new atau + tu...maka akan keluarlah kotak seperti dibawah ini.Anda dikehendaki memilih samada nak menggunakan MP3 (Lame_encoder) atau mp3PRO. sebagai contoh klik kat mp3PRO kemudian klik OK 


5) Apabila dah klik OK...alkisahnye anda akan nampak module seperti dibawah ini.Ini adalah untuk setting encoders anda . Pertama lihat pada Converter kemudian tengok pada FORMAT ,anda dikehendaki set kat format dalam itu mengikut setting server radio anda (dpt kan dari Admin radio Anda,kalau radio milik sendiri tanyalah diri sendiri..hahaha) ..Ok..ok..dah set?? jangan klik OK dulu..gambar kat bawah ni silap sikit,,Sorry!..Apabila dah siap terus klik kat sebelah converter..seperti dalam NO 6 dibawah nya...


6) Sambungan....klik di Server Detail (sebelah 'Converter") .Dalam dunia Radio internet kebanyakkan server menggunakan SHOUTCAST dan juga yang menggunakan ICECAST.Ok kita lihat setting untuk Shoutcast dulu..dalam module dibawah ini contoh setting SHOUTCAST....dah siap klik OK...berpandukan Server radio anda..kalau server anda menggunakan ICECAST lihat dalam tatacara NO 7 dibawah...


7) Sekiranya radio anda menggunakan ICECAST...lihat contoh dibawah,takkan tak paham kot...lebih kurang macam SHOUTCAST jugak..cuma Icecast ada tambahan kolum iaitu 'MOUNT' , Radio Description iaitu untuk anda letakkan tagline radio anda..itu jer...lain-lain follow server radio anda..Dah setel?? klik OK laa..takkan nak biar macam tu aje..macamane nak dj..choiiii...!!


8) Apabila dah setel setting semua..anda akan dapat lihat encoders seperti dibawah...haaaa..mesti hairankan,... masa setting encoders tadi ,encoders berada dalam desktop B...tapi kenapa kali ini ada kat desktop A??...jangan risau atau gelabah...Anda boleh ADD kan apa sahaja module untuk diletakkan di desktop A... lihat dalam gambarajah di NO 9..


9)Untuk menambah module dalam desktop A...cerr lihat kat menu sebelah atas tu...klik kat window,seperti contoh dibawah ini..hanya klik kat mana-mana module yang anda suka untuk letak di desktop A..OK..senang bukan??.. Takkan laa admin radio anda tak bagi tunjuk ajar kot.....apa punya admin daa...




Baiklah bagi mereka yang ingin dapatkan softwere SAM Broadcaster.Anda boleh hubungi saya di.









Comments

Popular posts from this blog

MAKHLUK DAN RASAKSA MITOS

10 cara pilih seluar dalam sesuai