Posts

Showing posts from 2009

Bekas pencuri terkejut enjin jet boleh dicuri

Image
Gambaq ni tiada kena mengena dengan enjin jet yang masih hidup atau mati ataupun hilang.

PAYA MAT INSUN: Seorang bekas pencuri motosikal yang ditemui di sini menyatakan dia tidak pernah terfikir enjin jet juga boleh dicuri.Jika dia tahu enjin jet boleh dicuri,sudah tentu dia tidak perlu mencuri motosikal selama ini.Lebih baik dia mencuri enjin jet kerana dengan sekali curi sahaja tak perlu lagi buat bersusah payah untuk buat kerja mencuri.Habuan yang diperolehi boleh menyara tujuh keturunannya.

Beliau yang sebelum ini melakukan rutin mencuri motosikal di sekitar kampung di sini juga pernah mencuri lembu sebanyak 8 kali.Namun kelapan-lapan kali dia kantoi.

Tambah beliau lagi,mencuri enjin jet juga selamat kerana tiada siapa yang akan tertangkap dan didakwa walaupun setelah 2 tahun enjin jet itu dijual kepada pembeli di luar negara.Beliau yang kelihatan terkejut dengan berita enjin jet dicuri telah menghubungi beberapa rakannya yang juga pakar pecah rumah untuk memberi idea bernas ini kepa…

Bercakap Dengan Jin - Siri 1

Image
Assalamualaikum,teman2 dah sahabat2.....Ini buat kali pertama aku nak berkongsi dgn korang semua iaitu koleksi Siri Bercakap dgn Jin(SBDJ - Tamar Jalis).. bagi peminat2 SBDJ..Koleksi ini pun aku dapat dari sebuah blog juga..ape salahnyer kalo kiat berkongsi kan.. So ikuti lah siri ini..SBDJ ...
Bermula dgn Bercakap dengan Jin-Siri 1

Suatu petang dalam tahun 1960. Datuk yang sudah menjangkau usia 57 tahun, membersihkan senapang kampung berlaras satu di anjung rumahnya. Dengan tenang dia berkata pada saya "Kamu usah jadi pemburu." "Kenapa tok?" Dia tidak menjawab. Datuk terus menimang-nimang senapangnya. Kemudian datuk ambil golok perak dia mengasah golok di batu dekat kepala tangga. Dan saya masih menanti jawapan dari datuk. "Aku tak mahu cucu-cucu aku jadi pemburu," tiba-tiba datuk bersuara. Dia duduk di anjung rumah kembali. Mendengar cakapnya itu saya buat keputusan tidak akan mengajukan sebarang pertannyaan padanya. Datuk mudah naik darah, kalau selalu d…

Kalau malas ketawa...senyum pun jadi lah....

Image
Citer 1

Suami : Kenapa Sayang menangis?
Isteri: Saya telah baca sebuah buku. Sad endinglah bang..
Suami : Buku apa?
Isteri: Buku bank abanglah..

Citer 2

Aderla sorang lelaki datang ke sebuah rumah untuk meminta derma. Derma untuk rumah orang-orang tua. Seorang budak pun membuka pintu .
budak : derma ape bang?
lelaki : derma untuk rumah orang-orang tua. Adik ada apa-apa untuk didermakan?
budak : Nanti jap. Saya ambilkan atuk saya.
lelaki : ?????

Citer 3

Seorang Tok Batin baru membeli motosikal Honda dan kebetulan pada jalan pulang terserempak dengan kawannya yang ingin menumpang, lalu ditumpangkan kawannya itu. Dalam perjalanan kawannya merasakan Tok Batin hanya mengunakan gear 1 sahaja lalu bertanyalah kawannya itu,
Kawan Tok Batin : Kenapak kamu hanya pakai gear 1 sahaja.
Tok Batin : Kalau rosak 1 gear ada 2 lagi gear.
Kawan Tok Batin : ????????


Citer 4

Seorang posmen yang datang menghantar surat ..
' Assalamualaikum '
' W…

Kalau tuhan tu baik, kenapa buat neraka?

Bacalah untuk pengetahuan dan kesedaran kita bersama...
Ini kisah benar..kisah seorang gadis Melayu, beragama Islam, tapi cetek pengetahuan tentang agama. Ceritanya begini, di sebuah negeri yang melaksanakan dasar 'Membangun Bersama Islam', kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.

Aku tak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan sekiranya didapati melakukan kesalahan, tapi selalunya merekaakan diberi amaran bagi kesalahan pertama, dan didenda jika didapati masih enggan mematuhi garis panduan yang ditetapkan. Lazimnya dalam setiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para pegawai pihak berkuasa tempatan.. Tugasnya adalah untuk menyampaikan nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam.

Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang gadis…

Koleksi2 Siri bercakap Dgn JIN

Image
Aku terjumpa Cover Buku Siri Bercakap Dgn JIN [Tamar Jalis]..sekarang ni cari semula cerita2 sebegini sebagai koleksi..






Test Icon

Image
Saje nak test icon/smilies baru install untuk blogger...

thanks to Sara@APO ( http://roseharissa.blogspot.com )

Koleksi2 Tok Awang Ngah

Image

Pontianak teman pulang

Image
Pasangan suami isteri tergamam lihat makhluk mengilai depan kereta di Padang Serai

AZIMAH dan Zaki adalah sepasang suami isteri yang mempunyai seorang anak perempuan berusia lima tahun. Mereka menetap di sebuah taman perumahan di Padang Serai di utara tanah air. Memandangkan suaminya bekerja mengikut syif, Azimah dan anak perempuan mereka menumpang di rumah ibu mentuanya yang terletak agak jauh daripada kediaman mereka setiap kali Zaki terpaksa bekerja syif malam.

Untuk pulang ke rumah, mereka terpaksa menempuhi perjalanan melalui kebun kelapa sawit yang agak luas. Sudah pasti, keadaan sememangnya menyeramkan terutama pada waktu malam ketika kenderaan amat kurang dan lampu jalan yang cuma samar-samar. Kebiasaan melalui kawasan sebegitu pada waktu malam membuatkan Azimah dan Zaki tidak berasa takut dan belum pernah berdepan sebarang masalah, termasuk gangguan makhluk halus biarpun diingatkan rakan-rakan yang pernah menjadi mangsa gangguan berkenaan.
Namun, kekebalan pasangan ini terle…

Salam Ma'al Hijrah 1431

Muharamadalah permulaan Tahun Baru Islam (Hijrah) bagi umat Islam. Setiap kali ketibaan bulan Muharam dalam kalender Hijrah, umat Islam dituntut untuk melakukan ibadah-ibadah sunat pada bulan Muharam terutama menjelangHari Asyura - 10 Muharam kerana Allah s.w.t akan melimpahkan rahmatNya..

Apa yang patut dilakukan ialah berpuasa pada 9 dan 10 Muharam dan berdoa di awal Muharam. Dari Hadis riwayat Muslim, Rasulullah s.a.w ditanya fadilat puasa di hari Asyura, maka baginda menjawab:'
" Menghapuskan dosa-dosa tahun yang lalu".

Ketahuilah saudaraku..orang Islam..Membuat bubur Asyura hanyalah sekadar untuk mengingati peristiwa yang berlaku kepada umat Nabi Nuh As. Cuma yang tidak betulnya, sebilangan Umat Melayu membuat bubur Asyura sedangkan mereka "tidak berpuasa" . Perbuatan ini berlawanan dengan perbuatan Rasulullah s.a.w. dalam hadis tidak ada mengatakan kita perlu buat "bubur Asyura" , tetapi ada menyebut kita disunatkan berpuasa pada sembilan dan …

Senarai orang kaya di Malaysia

Image
1. Robert Kuok - $10 billion (Kuok Empire, Shangri La, Wilmer International etc)

2. Ananda Krishnan - $7.2 billion (Maxis, Astro)
3. Lee Shin Cheng - $5.5 billion (IOI Group)
4. Teh Hong Piow - $3.5 billion (Public Bank)

5. Lee Kim Hua & family - $3.4 billion (Genting Berhad, widow of late Lim Goh Tong)
6. Quek Leng Chan - $2.4 billion (Hong Leong Group, Guoco Group)
7. Yeoh Tiong Lay & family - $2.1 billion (YTL Corp)
8. Syed Mokhtar AlBukhary - $1.8 billion (MMC, Johor Port, Malakoff)
9. Vincent Tan - $1.3 billion (Berjaya Group)
10. Tiong Hiew King - $1.1 billion (Rimbunan Hijau)
11. Azman Hashim - $700 million (AmCorp Group, formerly Arab-Malaysia)
12. William H. J. Cheng - $660 million (Lion Group, Parkson)
13. Lee Swee Eng - $495 million (KNM Group)
14. Ong Beng Seng - $470 million (Hotel Properties Ltd, Natsteel)
15. Lim Kok Thay - $345 million (son of late Lim Goh Tong, Genting Berhad)
16. Vinod Sekhar - $320 million (Petra Group, known for its Green Rubber Global)
17. Lee Oi Hian - $…

DJ Rockers Isma Halil Hamzah

Image
Kepada peminat DJ Rockers Isma Halil Hamzah, beliau kini telah kembali bersiaran di THR GEGAR Pantai Timur bermula pukul 3 petang...Untuk dengar online boleh guna software nie...http://www.adwraj.com/my-softwares/radio/ . Boleh gak guna Winamp atau Windows Media Player untuk dengor siaran nie dngan copy & past link nie mms://rs5.radiostreamer.com/AMP_THRG pada ruangan Add URL (Winamp) atau Open URL (Windows Media Player)

Ulasan Mohram - Antarsukha(2004)

Image
Mohram dianggotai oleh dua orang pemuzik yang amat berbakat iaitu Mohar dan Ramli. Mula dikenali apabila mereka menyertai barisan pemuzik iringan sifu M Nasir di dalam pembikinan album serta konsert - konsert M Nasir.

Mohar atau Muhardiman Ismail lahir daripada keluarga pemuzik dari Indonesia. Sejak berusi tiga tahun lagi Mohar sudah terdedah dengan alat muzik tradisional Melayu, seruling buluh. Ke mana sahaja beliau pergi untuk mengiringi konsert solo atau sebagai pemuzik undangan beliau pasti akan membawa satu set seruling yang mempunyai berbagai key dari Eb,Bb serta Key diatonik standard bermula dari C hingga ke G. Beliau amat bijak memilih seruling berdasarkan relatif major dan minor serta tak lupa untuk membawa seruling yang mengandungi key pentatonik serta key pelok da slendro jawa. Sebab itu kadang-kadang bila ada pemuzik lain cuba untuk memainkan lagu beliau amat sukar sebab beliau mencampurkan tiupan seruling diatonik dan pentatonik jawa.

Ramli atau Ramli Abd Hamid meminati muz…

Add new blog/Playslist

Assalamualaikum semua...

Ade sedikit penambahan blog..iaitu blog playlist/senarai lagu2 mp3..link nye
http://djbropian.blogspot.com atau boleh klik terus di menu bar 'My Playlist di atas..

sekian..keep and touch

XPDC Reunion - Rasopariso

Image
Ni sebuah lagi album terbaru dari XPDC iaiutu Xpdc reunion Rasopariso...sekarang telahpun berada di pasaran...lagu2 yg terdapat dalam album ini..
1 - Sanasinisamasaja 2 - Aku Tetap Aku 3 - Ntahye Ntahtidak 4 - Rasopariso 5 - Rasa 6 - puing Cinta 7 - Sampai Bila 8 - Curahan rasa 9 - Menetang Arus 10 - Raja Kertas [Remastered] 11 - Talam Dua Muka [Remastered] 12 - Bahalol [Remastered] 13 - Tak Nak Jadi Soh Chai [Remastered]
dan percuma Bonus VCD XPDC Kronologi 1989 - reunion 2010
Dapatkan yang original!!

XPDC - Kronologi 1989 - reunion 2010

Dapatkan Album terbaru XPDC...album XPDC Reunion - Rasopariso Album ini memuatkan 13 buah lagu 4 lagu darinya Remastered dan Bonus VCD XPDC - Kronologi 1989 - reunion 2010
Disini juga ade Klip kronologi XPDC






Review: Rihanna - Rated R (2009)

Image
The showbiz scandal of the year was given a public face this Spring as pictures leaked out of the injuries Robyn Rihanna Fenty had sustained in a post-Grammy attack by former boyfriend, and fellow chart-topper, Chris Brown.Unsurprisingly, in the months that followed, as Brown pleaded guilty to assault and was sentenced to community service and probation, Rihanna kept her counsel and out of the limelight.Now, following her defiant reappearance with heavy hitters Jay-Z and Kanye West on Jay's We Run This comeback, Rihanna uses the attack and media fallout to further push the development of her own image and career.On this, her fourth album, Rihanna is almost unrecognisable from the callow 18-year-old who released the Soca and Dancehall inflected Music Of The Sun debut in 2005.Darker, heavier musical hues than those on her international smash Umbrella colour this album. She adopts stances that are tough (the unconvincing G4L, ie Gangster For Life) and, particularly on the Stargate-pr…

Surat Rasmi 2

Isteri binti Perempuan
17, Jalan Angkasa,
24300, Kemaman
Terengganu.
Suami bin Lelaki
17, Jalan Angkasa,
24300, Kemaman
Terengganu.
23. Oktober 2009
PERMOHONAN UNTUK BERPOLIGAMI Dengan segala hormatnya merujuk kepada perkara di atas dan surat pihak tuan bertarikh 31 April 2006. 2. Dengan ini saya menolak permohonan pihak tuan untuk menambah carta organinsasi yang baru saya perolehi setelah tiga tahun. Memandangkan keadaan semasa dan ekonomi yang tidak memberangsangkan ini pihak tuan adalah dinasihatkan supaya tidak membuat "window shopping" di akhir tahun. 3. Pihak tuan juga digalakkan "mengukur baju di badan sendiri" dan "melihat cermin muka sendiri' akan diri tuan sebelum menilai saya. Pihak saya tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah bunyi-bunyian atau serangan terhadap "pihak ketiga" yang bukan termasuk dalam senarai keperluan seperti yang disyaratkan pada perkahwinan pertama pihak tuan. 4. Bagi masalah kerja lebih m…

Contoh Surat Rasmi 1

Suami bin Lelaki
17, Jalan Angkasa,
24300, Kemaman
Terengganu.

Isteri binti Perempuan
17, Jalan Angkasa,
24300, Kemaman
Terengganu.

31 April 2006

Puan,

PERKARA : PERMOHONAN UNTUK BERPOLIGAMI

Perkara di atas adalah di rujuk.

2. Sebab utama permohonan ini di lakukan adalah kerana saya ingin melengkapkan kuota yang telah di peruntukkan bagi saya. Buat masa ini kuota yang telah di isi cuma satu, memandangkan masih ada 3 kekosongan, eloklah jika dapat di penuhi secepat mungkin. Pihak yang akan mengisi satu kekosongan ini buat masa ini ialah Cik Hana Fazura binti Ramli yang merupakan setiausaha saya di pejabat. Memandangkan komitmen yang beliau tunjukkan di pejabat amat baik, eloklah jika kita masukkan dia bersama kita di dalam organisasi keluarga kita. Kekosongan yang selebihnya akan di isi di masa akan datang.

3. Untuk makluman pihak puan, yang sebenarnya masalah ini telah lama saya fikirkan tetapi memandangkan poket saya yang selalu nipis, terpaksalah saya tangguhkan dulu permohonan ini di samping k…

Nasi Pattaya tak wujud di Pattaya Thailand.

Image
Dari blog kawan aku(multiply.com)

Siapa yang tak tahu tentang Nasi Goreng Pattaya. Semua orang Malaysia tahu tentang Nasi Goreng Pattaya. Nasi goreng yang di bungkus dengan telur. Di hidangkan bersama sos atau sambal belacan dan mungkin ditambah pula ikan bilis. Ermmm sedapnya.Tapi tahukan anda semua dari mana asalnya Nasi Pattaya? Saya masih lagi mencari jawapan ini sehingga sekarang. Pada mulanya aku ingat Nasi Pattaya berasal dari Pattaya Thailad. Tapi silap. Ianya bukan dari Pattaya.Sebabnya member aku ada pergi satu training di Pattaya Thailand tahun lepas. Untuk makan malam dia bersama rakan-rakan lain pergi ke kedai makan. Dia dengan confidentnya order satu Nasi Goreng Pattaya. Pattaya fried rice dalam englishnya. Tapi orang kedai tu cakap tak ada. Dan sememangnay tak ada Nasi Pattaya di Pattaya Thailand.Sepanjang 3 minggu di sana, member aku teruskan pencarian untuk makan Nasi Pattaya. Yer laa nak rasa macam maner Nasi Pattaya Original dari tempat asalnya. Sememangnya tak ada p…

Hanya sekadar berkongsi sahaja....apa kata dunia?

Image
artikel ini aku dapat daripada sahabat yang menghantarkan aku email....sharing is caring...apa kata anda?ada komen?

TABIK SETAN
Horned God Represents the horned god of witchcraft. Pan or Cernunnos. Note the thumb under the fingers and given by the right hand.


Horned Hand The sign of recognition between those in the Occult. When pointed at someone it is meant to place a curse. Note the thumb over the fingers and given by the left hand.




Witch Sign or Moon Sign Used to salute the rising moon. Also used by surfers and football teams. This is the sign that the furor should be using to indicate the "Hook Um" horns, Not the 2 above


Anton LaVey, leader and founder of the Church of Satan.
Above: Anton LaVey, founder of the Church of Satan and author of The Satanic Bible, displaying the "Horned Hand" (also called the "satanic salute" and Il Cornuto) with his left hand, on the back cover of The Satanic Bible.



A Satanic Ritual
Above: (Satanists making the "Satanic salu…

7 SUNNAH TERBAIK DARI RASULULLAH SAW

"Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.

Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.

Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

PERTAMA : Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. .

KEDUA : Membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

KETIGA : Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu shubuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan…