Posts

Showing posts from September, 2009

Raya 2009

Image
Ni gambo family aku Raya 2009.....berdiri sebelah kanan adik ipar aku, adik aku yg no-5,yg tengah tu adik aku no-7..paling tinggi dalam adik beradik aku,kita org panggil dia zirafah..sebelah dia tu adik aku no-8(bongsu)..and last kiri tu adik perempuan aku no-4(husband dia yg berdiri sebelah kanan sekali)..Yang duduk sebelah kanan tu ..aku lah ngan anak sedara(anak sulung adik perempuan aku),duduk tengah2 tuh bapak tiri aku..sebelah dia tu dah tentulah emak aku.. yang tak ade dalam gambo nih..Abg aku dengan Family,Adik lelaki no-3&Family dan adik lelaki aku yg no-6(tinggal ngan ayah aku)..
aku 8 orang adik beradik ...7 lelaki n seorang perempuan..dan aku no-2
awat spek aku jadi gelap lak dalam gambo ....

Seminggu berhari raya....

Image
Ehem..ehem..Assalamualaikum and selamat hari raya..masih lagi kita dalam bulan syawal iaitu bulan raya.Puasa sebulan raya pun sebulan gak la kan...hehe, macam-macam la korang nih...ermm.Aku mula bercuti raya pada hari jumaat iaitu 18/9/2009..thats mean aku last kerja pada hari khamis 17/9/2009... Malam tu memang aku tak tidur..saje melayan internet radio dan juga facebook ape lagi main game ler kat facebook tuh..aku memang bercadang nak balik kampung pada hari jumaat tersebut..Dalam jam 3 pagi mak aku talipon,dia tanye balik ker tak..so aku jawap tak tau lagi,and mak aku suruh aku tanye adik ipar aku yang dok kat bdr bukit mahkota...kata mak aku ,kalo nak balik boleh tumpang adik ipar aku.. Aku jawap tak ape lah..mak aku memang terasa kalo aku tak balik kampung time raya,mak mane yang tak rindu kan anak nya..betul tak?.. Dalam jam 4.30 lepas jer bersahur,makan ala kadar jer..aku pun packing2 baju ape yang patut untuk balik kampung..Ape lagi merempit ler aku balik ke kampung..aku balik…

Pantun....raya...........

Image
Make ikke cicoh budu ange lupo tamboh satar Kelik rayo toksir laju Nanti rayo dale sepita

Makang ubi jamang jepong Makang kepok cicah cuke Bulang pose mung bengong Bulang raye mung jangang gile

Sepadan Pahang ada kasino Nasi dagang ikan patin Jange mu masam muko Raya makan rendang sadin

Cegitu cegini awak suke Awak suke kite tak suke Esok luse hari raye Sama-sama bersuke rie

Hawau kau melilau merate Kaki bengkak ulau patok Kalu balik naik kerete Jangan pandu kalau ngantok

Masak lomak cili api Campo dongan daun turi Hari rayo kolumpo sopi Tinggal penyamun dongan pencuri (Org kolumpo jgn kocik ati!!)
Wa cakap lu wa tak tau Tapi wa tipu sama lu Raya jangan buat tak tau Angpau ada bagi gua dulu

Gulai tempoyak ikan mayong Deroyan busok tebok tupai Pandu hemat ingat kampong Asal kome selamat sampai
Aloq Setaq berputaq-putaq

Lagi lagi Raya....

Image
Sekiranya ada salah dan silap..harap dapat di maaf kan.....Maaz Zahir Dan Batin
Selamat menyambut hari raya aidilfitri...berhati2 di jalan raya semasa dalam perjalanan nanti..

Raya Lagiiii......................

Image
Selamat Menyambut aidilfitri...sahabat2 yg sudi menjenguk ke blog hamba nih.....

Selamat Hari Raya

Image
Di kesempatan yang ada ini....di bulan yang mulia ini..aku nak mohon ribuan kemaafan kepada semua sahabat2 aku yang mane mengenali diri ini...sempena syawal tiba..di mana sekiranya ade tersalah kata mahu pun terkata atau terkutuk sengaja ataupun tak sengaja....
Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin

SAM4 Broadcaster

Image
Ini main page SAM4 broadcaster........................

Klik di CONFIG...kemudian akan Keluar satu lagi tetingkap..iaitu tetingkap 'configuration'..and then tgk di menu sebelah kiri sekali....dan pilih Audio Mixer Pipeline...kemudian lihat di sebelah kanan pada kotak yg boleh ubah.set kan kepada'Encoder'...and klik OK...thats all

Dah abis bab config tu..klik pulak di desktop B....dalam tu ade banyak kotak2 tetingkap...tgk pada kotak Encoders sahaja...Klik pada tanda + ..anda akan dapati satu tetingkap akan keluar ..kemudian pilih samada MP3 normal atau MP3pro...and klik ok...tgk di bawah..
Selepas anda klik ok keluar lagi satu tetingkap baru iaitu MP3 Encoders And Streamer Configuration...di bahagian converter set kan kepada High Quality iaitu di Output Format setting...di bahagian Format untuk set kan bitrate terpulang kepada server radio anda...
Kemudian lihat pada server detail dalam tetingkap yang sama..iaitu untuk setkan Server IP,server Port,server password..serta se…

Cara Untuk Kurus Tanpa ubat-ubatan

1. JANGAN BERLAPARMakanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar muscle(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini
menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN

Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan …

Untuk Kita renungkan

Kalau dulu, masa zaman kanak-kanak, puasa selama sebulan dirasakan terlalu lama. Bahkan, nak menunggu dari pagi sampai ke petang (berbuka), punyalah perit. Tetapi hari ini, setelah kita dewasa, terasa benar cepat masa berlalu.
Cuba hitung sejenak, sekarang dah masuk hari ke berapa kita berpuasa. Walhal, seperti baru semalam tarikh permulaan puasa itu diumumkan di kaca televisyen.
Barangkali semua pernah melaluinya, bila lepas solat maghrib, duduk berzikir sementara menanti masuk waktu isyak, betapa terasanya masa bergerak dengan perlahan. Tapi jika duduk mengadap TV menonoton kartun Doremon, sedar-sedar jam menunjukkan pukul lapan!
Kemudian cuba kita bawa not RM50 masuk ke dalam pasar raya. Bila membayar di kaunter kita kadang-kadang terkejut. Barang taklah banyak sangat, tetapi selalunya sampai RM33 atau RM40 lebih kita kena bayar. Betapa kecilnya not RM50 tersebut di pasar raya. Namun jika not RM50 itu dibawa ke masjid, bila nak masukkan duit sejumlah itu ke dalam tabung masjid, sering…

Lirik Lagu

Ni ade lagu koi nak share ngan ghodong2 semua,iaitu lagu rakyat pahang.....
Roslan Madun - Lemak Manis
Lagu : Lemak manis Penyanyi : Roslan Madun
sopan -santun, anak melayu, senyum terukir... senyum terukir ... bila disapa.
dalam pantun, kukirim rindu, rindu mengalir... rindu mengalir ... di dalam kata.
chorus:- (lemak manis... alah amboi-amboi, santan kelapa... alah amboi-amboi, kupandang- lah manis... alah amboi-amboi, anak siapa?... 2x
pohon sena, pohon meranti, di tengah-tengah ... di tengah-tengah ... buluh perindu.
adik di sana, abang di sini, di tengah-tengah ... di tengah-tengah ... rindu menderu.
(chorus)
hujan di hulu, tak reda-reda, ribut lah turun ... ribut lah turun ... bertalu- talu.
abang di hulu, adik di kuala, kuhanyut rindu ... kuhanyut rindu ... dalam perahu.
(chorus & end)

1 Malaysia

Raja Gula Ada.. Ladang Tebu Ada.. Kilang Gula Ada.. Malangnya GULA Tak Ada..!! Cukup Apanya.. Nak Beli Gula Macam Beli Dadah Bekalan barangan keperluan Hari Raya mencukupi Had seorang 2 kilo gula.
Fikir-fikirkan lah....

Petua Kesihatan

01- Masalah kencing tidak lawas
Atasi masalah kencing tidak lawas dengan menggunakan air basuhan beras yang ketiga. Minum air basuhan tersebut segelas setiap hari dan lihatlah perbezaannya.
02- Bibir Merekah Minum air kelapa muda yang dicampur dengan kuning telur dan sedikit madu lebah. Amalkan meminumnya sekali dalam sehari dan nantikan hasilnya. 03- Segarkan Kulit Muka
Sapukan jus epal hijau kemuka dan biarkan selama 5 hingga 10 minit kemudian cuci muka dengan air bersih.
04- Rawati Kulit Melecur
Tuangkan susu cair atau susu pekat manis keatas bahagian yang terkena air panas. Pastinya ia tidak akan mengelembung dan berparut.05- Merawat Sakit TekakJika anda menghidap sakit tekak, anda perlu mendapatkan beberapa keping asam keping. Asam keping ini hendaklah dibakar hingga menjadi hangus. Setelah itu ditumbuk dan digaul dengan sedikit air sirih. Setelah itu sapukan pada bahagian tekak anda yang sakit. Insya Allah tekak anda akan sembuh seperti sediakala.
06- Mengurangkan Batuk
Ambil satu a…

Fakta sejarah - asal usul perkataan 'elektrik'

Image
Orang Melayu dikatakan mengambil perkataan ELEKTRIK daripada perkataan Inggeris yang juga ELECTRIC. Tetapi yang sebenarnya, ELECTRIC itu diambil dari perkataan Melayu campur Inggeris.

Ceritanya... .
Pada suatu masa dulu selepas setahun Thomas Edison mencipta lampu, saintis tidak pernah terfikir memberi nama kuasa yang menyebabkan lampu itu hidup. Jadi, entah macam mana semasa lampu mula-mula hendak diperkenalkan di Tanah Melayu, ada seorang Melayu yang bernama Kulup Kalimantang mati-mati tidak percaya pada hasil ciptaan Thomas Edison itu. Semasa demonstrasi diadakan oleh Thomas di Tanah Melayu untuk memperkenalkan lampu itu, Kulup Kalimantang pun berkata dengan kuat.

"Ele..trick aje tu... ele..trick aje... ele trick!". ( Bermaksud tipu )

Thomas Edison berfikir Kulup berkata begitu kerana mengatakan lampu menyala disebabkan oleh kuasa "ele..trick" . Jadi digunakanlah perkataan "ELE..TRICK" yang dieja ELECTRIC mengikut ejaan orang putih. Sebagai mengingati jasa…